
Salut, v-am promis un nou articol poate la fel de interesant si util pentru orice pescar. M-am gandit la cum sa pregateste un trofeu. Pentru ca este una din dovada graitoare a ispravii noastre ani de zile adica in capturarea sportiva a unei stiuci record care merita a fi vazuta de toti cunoscutii nostri si toti care ne calca pragul casei noastre. Iar la pescarii perseverenti nu vor intarzia sa apara si capturile mari. Pentru a va aminti cu placere de acel moment, puteti conserva capul unui rapitor. Acesta va fi o amintire placuta a momentului in care o stiuca mare v-a atacat naluca.
Cum ne pregatim un trofeu:
1. Va propun una din metodele simple de prepare a trofeelor, in care nu folosim sarea be bucatarie si nici substante chimice. Vom avea nevoie de o stiuca si mai ales de capul acesteia, restul se poate indrepta spre prepararea ei in bucatarie. In primul rand il vom detasa capul prin doua incizii. Una pe ceafa, prin care sectionam si coloana, iar alta in punctul inferior de intalnire al operculilor. Cu un cutit cu varf ascutit eliminam branhiile de sub operculi. Spalam capul stiucii sub jet de apa si il tamponam cu o carpa uscata. Cu ajutorul a doua bete de lemn intindem capul pentru ai da forma dorita sub care se va usca si intari. Dupa ce am montat betele vom pune capul cu ceafa in jos la uscat, ferit de muste. Uscarea se face in aer liber, in podul unei care sau pe un balcon deschis. Capul este complet uscat in momentul cand nu mai prezinta parti moi la apasare. Se scot betele si se poate lacui cu nitrolac, palux, in 2 -3 straturi, apoi se monteaza pe o placheta din lemn lacuit, prinderea facandu-se cu un holzsurub, de osul cefei. Pe spatele plachetei sa va inscriptiona greutatea, lungimea, locul si data capturii pentru a ne aminti cu placere de acel moment, apoi se va atarna cu o agatatoare pe perete ca trofeu sau o frumoasa amintire.
2. Va mai propun o metoda poate mai complicata dar zic eu acuma vara mai eficienta. Pentru a va iesi ca la carte trofeul dorit trebuie sa respectati cateva etape esentiale.
Etapa 1
Se taie capul si se curata bine de resturile de carne. Se lasa la scurs cateva ore pe un fund de lemn.
Etapa 2
Se face o gaura pentru a se extrage creierul. Cu ajutorul unui betigas se extrage creierul si, ulterior, se introduce sare fina. Nu se foloseste sare iodata, ci sare de salina (sare pentru muraturi).
Etapa 3
Cu ajutorul unor tije de lemn se largeste maxilarul, se pune un sprijin pe verticala si unul pe orizontala, in cavitatea bucala a stiucii.

Etapa 4
Sarea se usuca bine intr-o tava la cuptor. Se ia o oala cu deschidere mare, sa depaseasca cu 1-2 cm gulerul stiucii. Dupa ce sarea s-a racit, se pune in vas un centimetru de sare, dupa care se aseaza capul cu gulerul in jos. Atentie, cand se aseaza in vas se aranjeaza foarte bine, sa stea gulerul cat mai deschis. Se pune sare in vas, prima data se umple cu sare cavitatea bucala. Se taseaza bine sarea, dupa care se acopera capul cu sare de jur imprejur. Se lasa capul acoperit de sare la temperatura camerei, fara sa fie mediu umed.

Etapa 5
Dupa 6 saptamani se scoate din sare, iar cu ajutorul unei periute de dinti se indeparteaza cu grija stratul de sare. Mare atentie, pielea devine casanta, puteti strica foarte usor gulerul jupanei. Dupa ce ati indepartat stratul de sare, trofeul se pune sub un jet puternic de apa, pana se indeparteaza stratul alb de sare de pe exterior. Nu se tine mult sub apa, doar cat sa se clateasca putin. Se aseaza capul pe un fund de lemn si se lasa la uscat cateva ore pe calorifer. Dupa ce s-a uscat, se pulverizeaza cu un spray de insecte, dupa care se aplica un strat de lac transparent. Se lasa la uscat 12-24 de ore, dupa care se mai aplica inca doua straturi de lac, la acelasi interval de timp. Dupa ce s-a uscat complet se poate fixa pe un suport de lemn cu ajutorul unui silicon transparent. Folositi un silicon de calitate, altfel riscati sa va cada trofeul de pe suport. Nu uitati, atunci cand sunteti la pescuit, sa eliberati exemplarele mici, altfel nu veti avea niciodata un trofeu in casa!


2. Va mai propun o metoda poate mai complicata dar zic eu acuma vara mai eficienta. Pentru a va iesi ca la carte trofeul dorit trebuie sa respectati cateva etape esentiale.
Etapa 1
Se taie capul si se curata bine de resturile de carne. Se lasa la scurs cateva ore pe un fund de lemn.
Etapa 2
Se face o gaura pentru a se extrage creierul. Cu ajutorul unui betigas se extrage creierul si, ulterior, se introduce sare fina. Nu se foloseste sare iodata, ci sare de salina (sare pentru muraturi).
Etapa 3
Cu ajutorul unor tije de lemn se largeste maxilarul, se pune un sprijin pe verticala si unul pe orizontala, in cavitatea bucala a stiucii.
Etapa 4
Sarea se usuca bine intr-o tava la cuptor. Se ia o oala cu deschidere mare, sa depaseasca cu 1-2 cm gulerul stiucii. Dupa ce sarea s-a racit, se pune in vas un centimetru de sare, dupa care se aseaza capul cu gulerul in jos. Atentie, cand se aseaza in vas se aranjeaza foarte bine, sa stea gulerul cat mai deschis. Se pune sare in vas, prima data se umple cu sare cavitatea bucala. Se taseaza bine sarea, dupa care se acopera capul cu sare de jur imprejur. Se lasa capul acoperit de sare la temperatura camerei, fara sa fie mediu umed.
Etapa 5
Dupa 6 saptamani se scoate din sare, iar cu ajutorul unei periute de dinti se indeparteaza cu grija stratul de sare. Mare atentie, pielea devine casanta, puteti strica foarte usor gulerul jupanei. Dupa ce ati indepartat stratul de sare, trofeul se pune sub un jet puternic de apa, pana se indeparteaza stratul alb de sare de pe exterior. Nu se tine mult sub apa, doar cat sa se clateasca putin. Se aseaza capul pe un fund de lemn si se lasa la uscat cateva ore pe calorifer. Dupa ce s-a uscat, se pulverizeaza cu un spray de insecte, dupa care se aplica un strat de lac transparent. Se lasa la uscat 12-24 de ore, dupa care se mai aplica inca doua straturi de lac, la acelasi interval de timp. Dupa ce s-a uscat complet se poate fixa pe un suport de lemn cu ajutorul unui silicon transparent. Folositi un silicon de calitate, altfel riscati sa va cada trofeul de pe suport. Nu uitati, atunci cand sunteti la pescuit, sa eliberati exemplarele mici, altfel nu veti avea niciodata un trofeu in casa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu